Slovenské značkárstvo: svetový unikát

Ak v niektorom odvetví Slovensku právom patrí označenie svetový unikát, potom je to určite značkárstvo turistických chodníkov. Na našom území je aktuálne okolo 15 tisíc kilometrov značkovaných turistických trás.

V roku 2023 sme si pripomenuli 150. výročie založenia 1. turistickej organizácie na Slovensku, bol to Uhorský karpatský spolok s celokrajinskou pôsobnosťou, založený 11. 5. 1873 v Smokovcoch. Od úplne prvého vyznačkovaného turistického chodníka na území Slovenska ubehlo tiež 150 rokov a toto prvenstvo má „chodník značený bielymi značkami“ v Hodrušskej doline pri štôlni Gedeon, ktorý v roku 1874 vyznačkoval Sitniansky klub.

Slovenské značkárstvo bolo v roku 2023 zapísané aj do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a riadi sa Slovenskou technickou normou. Už to je dôkaz výnimočnosti a kvality.

Na samom začiatku sa turistické chodníky značili iba červenou farbou. S nárastom počtu trás a ich krížením ale začal byť systém neprehľadný, preto sa začalo značiť aj modrou farbou, neskôr zelenou a žltou. Jednotlivé farby nie sú „na ozdobu“, ale majú svoj význam – červenou sú značené diaľkové alebo hrebeňové trasy, modrá značka prevedie po regionálnych trasách, zelená farba označuje najmä nástupové trasy a žltá je určená pre krátke trasy, spojky alebo skratky.

O značenie turistických trás sa stará 350 značkárov, dobrovoľníkov z Klubu slovenských turistov. Tí prechádzajú špeciálnym školením a značenie starostlivo kontrolujú a obnovujú každé tri roky.

Tipy pre bezproblémové putovanie

Hoci pešia turistika môže pôsobiť ako nenáročná aktivita, mnoho ľudí sa na výlety vydáva s nedostatočnou prípravou. Medzi najčastejšie chyby patrí nevhodná obuv. Tá by mala vždy chrániť členok a mať pevnú podrážku. Rovnako dôležitý je dostatok tekutín, optimálne aspoň 1,5 litra vody na osobu, a dostatočné množstvo jedla na doplnenie energie.

Nepodceňte ani oblečenie – ideálne je vrstvenie, aby ste sa mohli prispôsobiť zmenám počasia. Nutnosťou je pláštenka pre prípad nepriaznivého počasia, za slnečného dňa sa bude hodiť aj opaľovací krém.

Aj keď sa dnes spoliehame na navigáciu v telefóne, je vhodné mať so sebou pre istotu aj papierovú mapu pre prípad, že by sa elektronika vybila alebo inak zlyhala. V neposlednom rade nezabudnite na lekárničku pre prípad drobných úrazov, chýbať by nemali ani osobné doklady a hotovosť. Ak sa ocitnete v núdzi, majte na pamäti tiesňovú linku 112.

Ak chcete mať istotu, že vás prípadné neočakávané udalosti a výdavky s nimi spojené nezaskočia, zvážte dojednanie životného či úrazového poistenia, ktoré vám neočakávané náklady pomôže pokryť.

Zdroj: https://www.mojtyzden.sk/rozhovory/slovenske-znackovanie-turistickych-chodnikov-je-svetovy-unikat/