Dôležitá je komunikácia a spoločne strávený čas

Dlhodobé pozorovania odborníkov ukazujú, že rodičia čoraz menej trávia čas so svojimi deťmi aktívne, t. j. nejakou spoločnou činnosťou, čo majú za následok predovšetkým moderné technológie. Deti napodobňujú svojich rodičov a nemajú problém stráviť štyri hodiny na tablete, aby sa zabavili. Ich vzájomná komunikácia je čoraz ťažšia a pribúdajú problémy s výslovnosťou, slovnou zásobou či porozumením reči.

Skvelým a jednoduchým nástrojom na nadviazanie priameho kontaktu s deťmi je spoločné stolovanie. Zaradenie tohto pravidelného rituálu posilňuje rodinné väzby, zlepšuje komunikáciu a pomáha deťom rozvíjať sociálne zručnosti. Okrem toho je to výhodné aj z ekonomického hľadiska.

Spoločne u nás nevečeria ani polovica rodín a v mnohých z nich hrá ako kulisa televízia. Stretávanie sa pri jedle má dlhodobo najväčšiu tradíciu v stredomorských krajinách (Taliansko, Španielsko, Grécko), ázijských krajinách (Japonsko, Južná Kórea, Čína) a v krajinách Latinskej Ameriky (Mexiko a Brazília).

Ďalším dobrým spôsobom, ako spolu v rodine aktívne tráviť čas, sú spoločenské hry. Deti sa naučia spolupracovať, ale aj prehrávať, zatiaľ čo dospelí si môžu oddýchnuť. Je však dôležité skutočne "vypnúť", naladiť sa na detský svet a neodplávať myšlienkami.

Krúžky áno, ale v rozumnej miere

V porovnaní s ostatnými krajinami Európy majú slovenské deti veľa mimoškolských aktivít. Rodičia im ich voľný čas starostlivo organizujú, na športoviskách alebo v iných krúžkoch trávia v priemere päť až osem hodín týždenne. Len približne jedno z desiatich detí nikdy nenavštevovalo žiadny krúžok. Medzi dlhodobo najobľúbenejšie patria krúžky športové, hudobné a na treťom mieste výtvarné.

Podľa odborníkov sú krúžky dobrým nástrojom na rozvoj, nič sa ale nemá preháňať. Tri mimoškolské aktivity bez ohľadu na temperament dieťaťa sú podľa nich dostačujúce. Dôležité pritom je, aby sa dieťa na výbere záujmovej činnosti samo podieľalo. Snaha „zoceliť“ zakríknutého introverta na hodinách basketbalu, aj keď on by radšej chodil na hodiny gitary, by v konečnom dôsledku mohla skončiť odporom k športu ako takému.

Skvele v týchto prípadoch poslúžia nezáväzné ukážkové hodiny, ktoré slúžia práve na to, aby sa dieťa rozhliadlo a mohlo sa rozhodnúť, či v záujmovej činnosti chce pokračovať.

Pri športových aktivitách v dnešnej dobe už existujú možnosti, ako zábavnou formou otestovať fyzické schopnosti dieťaťa a zistiť, na aký druh športu sa hodí  – či je jeho doménou rýchlosť, sila, ohybnosť či vytrvalosť. Tento postup má svoju logiku: ak dieťa začne robiť aktivitu, pre ktorú má predpoklady, bude sa mu v nej dariť a bude ho logicky viac baviť. Pri vybranom športe potom s najväčšou pravdepodobnosťou zostane.

Zažiť nudu? Nevadí

Pri plánovaní voľného času netreba zabúdať ani na oddych, kedy sa dieťa bude môcť len tak hrať alebo leňošiť. Odborníci odporúčajú, že prežívanie nudy je pre vývoj dieťaťa nevyhnutné, pretože rozvíja jeho fantáziu, schopnosť improvizácie aj emočnej sebaregulácie, kedy sa učí, ako efektívne riadiť a zvládať svoje emócie. Deti, ktorým rodičia z času na čas umožnia neštruktúrovaný voľný čas, sú podľa psychológov aj samostatnejšie a kreatívnejšie pri riešení problémov.

Poistenie, ktoré myslí na rodičov aj deti

Pri športoch a ďalších voľnočasových aktivitách môže dôjsť aj k nepríjemnostiam, ako je napríklad úraz. V takýchto prípadoch je tu životné alebo úrazové poistenie od MetLife, ktoré myslí na rodičov aj deti. Deti počas prázdnin vykonávajú veľa aktivít a prázdniny, najmä letné, sú rizikové z hľadiska detských úrazov, preto MetLife vypláca počas prázdnin dvojnásobné poistné plnenie pre vybrané detské pripoistenia. Je to istá forma kompenzácie za voľné dni prekazené úrazom.